De zomer van 2015 begint als een zomer, zoals ik me elk jaar zou wensen: dag in dag uit zon en aangename temperaturen of hoger, warm genoeg om de "noodzaak" te voelen een duik te nemen. Chillen in Durgerdam, aan het IJsselmeer. sjaakledfoto.
Nu de zon weer langzaam kracht krijgt is het op de tuin (Amstelglorie) goed uit te houden. Vooral als je afvalhout te verbranden hebt. sjaakledfoto.
Donkere winterdagen hoeven niet saai te zijn; een wandeling over Oosterdokseiland, vanaf het Centraal Station naar het Nemo museum, dat over de ingang van de IJ-tunnel gebouwd is, levert sfeervolle momenten op. sjaakledfoto.
De "kerstkaart" is gemaakt met eigen kerst etalage materiaal uit 2001, het zelfportret dateert van september 2014. De foto van de Nieuwmarkt werd gemaakt op de eerste dag dat de 2014-kerstboom was geplaatst, naast het matrix-board met een waarschuwing voor witte heroïne, die in de straten van de binnenstad als cocaine verkocht wordt.
Met drie anderen een relax-week genoten in een groot huis op het Normandische platteland. Elke dag in alle rust een programma van sightseeing afgewerkt in de omgeving en gezellig gekookt in de high-tech keuken. Energie verzameld voor wat hectischer tijden in Amsterdam
Ik kreeg de opdracht in mei 2012. Ongeveer een jaar later had ik het uiteindelijke ontwerp, gebaseerd op foto's die ik rond zonsopgang nam vanaf de Kikkerbilsluis-brug in de Prins Hendrikkade, zover dat ik het schilderij kon gaan maken. Op een doek van 125 x 85 cm ben ik aan het werk gegaan, eerst met de onderschildering en de contouren van de objecten, toen met de invulling; ruim een jaar heeft het geduurd. Maar nu ben ik tevreden en is de opdrachtgever tevreden met het resultaat en kan het schilderij naar z'n "hangplek" worden gebracht.
Omdat de 15de eeuwse Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam in gevaar kwam door het sneller verzakken van een van de hoektorens dan de rest van het gebouw, is nu een plan in uitvoering, die de hele Waag op een nieuwe fundering moet zetten. De nieuwe fundering is nu zo ver gevorderd, dat een gedeeltelijke funderingsverbetering uit de twintigste eeuw kan worden verwijderd. Dat is een zware klus, waarbij met cirkelzaag, een zware drilboor en een staalzaag de betonnen driehoek, die de zuidoost toren ondersteunde, moet worden verwijderd. Bovenstaande foto is van december 2013, toen deze deelfundering nog intact was. Vandaag werd een deel van die fundering, een betonnen balk van 150 cm hoog en ± 1m lang weggehaald. Hoe dat in z'n werk ging heb ik geprobeerd in foto's te vangen:
de man die het zware werk uitvoerde, vroeg me naar afdrukken van de foto's die ik aan het maken was; ik stemde daarmee in op voorwaarde dat ik dezelfde foto's ook op mijn website mocht publiceren. Daarmee was hij akkoord. Aan het eind van het jaar moet de hele klus geklaard zijn en kan de Waag er hopelijk weer een paar honderd jaar tegen.
de excursie was naar de schepen van Greenpeace, maar de beleving van het water en de horizon ervoer ik als fotografisch het interessantst.
Fernando Madera Alvarado heeft een kleine expositie ingericht in Wijkcentrum d’Oude Stadt en één in galerie "De Opsteker". Titel: "silencio es TILDE". Beide eindigden 29 maart 2014. Het niet verkochte werk wordt opgeslagen voor vervoer naar Mexico, omdat de kunstenaar heeft besloten zijn roots in geboorteland Mexico te verstevigen. Hij wil daar ook gaan zoeken naar expositie-mogelijkheid voor mij in Mexico, als dank voor de bemiddeling die ik hem hier, in Amsterdam, bood.
Fernando Madera Alvarado heeft zijn werken in een bedrijfje ondergebracht: F(ernando) M(adera) B(eeldende) K(unst) en Sjaak van der Leden de zijne in: L(etter), D(eco), E(xpo) & F(oto). Na het inrichten van een etalage met werk van Fernando, is er nu ook een kleine expositie ingericht in Wijkcentrum d’Oude Stadt en we gaan door met promoten van elkaars werk. De samenwerking is, met een dronk op de toekomst, op 11 januari bezegeld. Inmiddels is een expositie van Fernando in galerie "De Opsteker" aanstaande: opening 8 maart 2014 op Noorderstraat 61, 1017 TS Amsterdam. Titel: "silencio es TILDE"
Hun werk was van 7 oktober tot 15 november 2013 te zien in de Oosterkerk in Amsterdam
20-09-2013: naar NDSM voor "Amsterdam Drawing 2013" en meer.. |
Fotoreportage van het tripje naar bruisend Noord
Het lijkt een chaos in mijn atelier, maar het is stofvrij en ik weet alles perfect te vinden. Op de voorgrond rechts het schilderij, dat, wanneer het af is, "Oosterdok 2013" moet gaan heten. Links voorin de schildertafel. In de rode tas in het midden zitten fotoboeken van Centrum van Ouderen Flesseman, waaruit ik een keuze ga maken voor een vitrine-expositie in de Sint Antoniesbreestraat. Ik scan de fotootjes heel hoog in, zodat ik ze op vitrinevullend formaat kan afdrukken. Dit werk moet begin oktober geklaard zijn. Het achterste deel van mijn atelier is helemaal voor alle activiteiten, waarvoor ik de computer nodig heb.
Vanaf de brug over de Oude Waal bij de Oude Schans maakte ik om half zeven deze foto.
Lyrisch over augustus 2013 tot nu toe: prachtig weer, leuke evenementen en gebeurtenissen, lekker werken ook
foto's van links naar rechts, van boven naar beneden: zomaar ergens kunnen zwemmen: een duik in de Amstel vanaf een steiger; feest op een boot langs de route van de GayPride botenparade; gezelligheid bij de expositie van Fernando Madera in Galerie Connie Bos (Zwanenburgwal 178, open tot en met zondag 10 augustus); hoe mijn atelier er uit ziet deze dagen, elke dag (!) een paar uur werken aan nieuw werk.
Wat doe je op een zeldzame tropische dag? Je zoekt naar een plek, niet te ver weg, waar je optimale verkoeling aan het water kunt vinden en waar het toch rustig is: landelijk Amsterdam Noord, aan het water zodat afkoelend zwemmen steeds dadelijk mogelijk is
aan het eind van de middag, als je wel wat eten wilt en toe bent aan een koel biertje, rij je naar Blijburg op IJburg waar je in bijna Ibizaanse ambiance buiten comfortabel kunt zitten tafelen
mooi besluit van een topzomerdag. Blijburg wordt volgend jaar 200 m naar het westen verplaatst, wordt dan groter en heeft de garantie gekregen daar voor minstens negen jaar te kunnen blijven!
Met Anneke Hesp, organisator van culturele wandelingen, tien dagen rondgereden door België en Frankrijk om plaatsen te bezoeken waar Vincent van Gogh verbleven heeft. We waren in Zundert, de Borinage en Zuid Frankrijk
In de buurt van Holysloot staat een traditioneel gebouwd huis waarbij de eigenaar in dezelfde stijl een schuur, een hondenhok en een kippenhok heeft gebouwd. In Zaandam heeft in de buurt van het station Wilfried van Winden van WAM architecten een hotel/appartementen-complex neergezet waarvan de gevels op dezelfde stijl zijn geïnspireerd. Foto's Sjaak van der Leden
Vanaf het punt in Amsterdam Noord waar de Noord-Zuid metrolijn onder het maaiveld duikt, was er de mogelijkheid onder het IJ door te wandelen naar de verdeelhal aan de zuidkant van het Centraal Station. Zo heb ik ook een kijkje kunnen nemen op het toekomstig perron van NZ-lijn, station CS.
Vanaf het perron doorlopend richting stad, kom je in de immense verdeelhal, de zogenoemde "kathedraal" die de toegang vanaf het voorplein bij het Centraal Station en de overstap naar de Oostlijn ruim en overzichtelijk maakt. Van 20 meter onder maaiveld kan je het straatniveau al zien en omgekeerd treedt daglicht tot die diepte door.
Op de Nieuwmarkt zijn de jaarlijkse Aprilfeesten gaande. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van buurtblad OpNieuw werd in de grote tent op het plein een jubileum-avond georganiseerd met optredens van een bont scala aan muziekgroepen. Ook was er de presentatie van "OpNieuw 30 jaar OpNieuw", een boekje met de covers van alle 111 uitgaven van het blad en bespiegelingen over OpNieuw's rol in de buurt. Het feest duurde tot na middernacht en de sfeer was en bleef geweldig. Ik maakte de hele avond foto's voor een binnenkort online te zetten reportage (onder andere op deze site, bladzijde "buurtwerk". Uit de foto's koos ik vast de allerlaatste; 2 mensen, gelukkig met elkaar en niet te beroerd om even te poseren. foto: Sjaak van der Leden
Knus tafereel aan het eind van een vorstdag in het Vondelpark. foto: Sjaak van der Leden
vliegen over de Himalaya, 2008, foto: Sjaak van der Leden
Vanaf de Hobbemastraat heb je een mooi zicht op het zwerk. Voor ik ga zwemmen in het Zuiderbad rijd ik soms even door om de lucht te zien, of wat er daar gaande is. Bij het ijsbaantje staat nu een kerstboom en, zoals gewoonlijk, wordt er gebasketbald op het asfalt op de voorgrond.
Na wekenlange gedegen voorbereiding deed het goed dat veel mensen op de uitnodiging voor de opening afgekomen waren en zelfs Amsterdam-expert en -publicist Hans Tulleners leerde tijdens de rondgang langs de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat nog iets nieuws: de naam van een nog bestaand steegje tussen 2 behouden panden: de Salamandergang gelegen tussen de huisnummers 64 en 72
vitrine no. 18 van de tentoonstelling
Sint Antoniesbreestraat in the Picture is een fototentoonstelling in de openbare vitrines in de Sint Antoniesbreestraat over de geschiedenis van een straat, die al op de oudste plattegronden van de stad voorkomt. Ik maakte een keuze uit 750 foto's in het Stadsarchief, uit vele honderden afdrukken van foto's uit het Vrije Archief Nieuwmarkt en uit eigen foto-archief en vulde dat hier en daar aan met nú gemaakte foto's.
Ongelofelijk hoe mooi bomen kunnen worden in de herfst. Langs dit stukje Herengracht zijn de bomen allemaal tegelijk nieuw geplant, nadat een paar jaar geleden de hele wallenkant opnieuw aangelegd werd op een fundering van lange betonnen palen. De grachtenhuizen zien er in het begin een beetje uit alsof ze onwennig in hun blootje staan en over een paar jaar zijn ze de hele zomer verscholen achter het groen. In dit stadium is de harmonie tussen grachtenpanden en bomen optimaal: er is harmonie in het beeld en de kwaliteiten matchen.
Open Ateliers Nieuwmarkt 2012 had als centrale locatie het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal.
Bezoekers konden daar terecht, in de ateliers van de kunstenaars of in een van de twee hotels, die expositieruimte ter beschikking hadden gesteld; het Radisson Blu hotel aan het Rusland en Double Tree hotel op het Oosterdokseiland. Er waren 43 deelnemers. Fotoreportage van de opening en wat indrukken van de twee open dagen
Om de verjaardag van een vriendin te vieren waren we met een ploegje van zeven in het vermaarde restaurant Pasta e Basta in de Nieuwe Spiegelstraat. Omdat hij me steeds met m'n camera in de weer zag, vroeg de "Startender"(midden) aan mij hem met de Feyenoord-voetballer Graziano Pellè en zijn vriendin vast te leggen, wat ik gretig deed; ik had uit mezelf die beauties niet durven fotograferen
Jaarlijks organiseren Wijkcentrum D'Oude Stadt en IJsterk samen met de Regenboog een straatartiestenfestival op het Amstelveld in Amsterdam. De straatartiesten krijgen een podium en de binnenstad een feest. een fotoreportage
7 september 2012: Straatartiestenfestival Amstelveld |
Drie dagen na de Uitmarkt waren de stroken geel of bruin geworden gras tekenen dat het openingsevenement van het culturele seizoen daar heeft plaats gevonden...
In het kader van de "Gay Pride"-week werden in de Pintobieb twee recent gepubliceerde kijk-boeken toegelicht door de makers. Ik maakte foto's.
Ype Driessen is een jonge kunstenaar opgeleid in kunstmatige intelligentie, die voor de grap oubollige fotostrips met tekstballonnen ging maken en publiceerde op zijn website voor familie en een handjevol vrienden. Ze zijn op zijn persoonlijke leven geïnspireerd en bleken steeds meer volgers te trekken. Daardoor aangemoedigd begon hij ze in boekvorm te publiceren en ook dat had succes. Hij heeft nu al vier bundels op zijn naam staan. Z'n website: fotostrips.nl
Ton of Holland is graficus en beeldend kunstenaar, die veel "borduurkunst" op z'n naam heeft staan. Vorig jaar gooide hij het roer tijdelijk om en maakte in 90 dagen 90 tekeningen van (gay-) mensen in het uitgaanscircuit van Berlijn. In het Pintohuis vertelde hij over het bijzondere karakter van die periode in Berlijn: hij nam deel aan zoveel mogelijk verschillende soorten feesten en bezocht menig kroeg, club, bar en theater waarbij hij zijn ogen goed de kost gaf. Hij deed dat dagelijks en had daarvoor een strak schema opgesteld. Pas als hij weer op zijn huurkamer terug was maakte hij de tekeningen. Hoewel het dertig jaar geleden was dat hij de tekenkunst beoefend had, lukte dat verrassend goed. Met de tekeningen maakte hij een expositie in Galerie Ramakers in Den Haag én hij stelde er een boek van samen. Uit de serie liet hij enkele tekeningen zien en vertelde over hun ontstaansgeschiedenis. Z'n website: tonofholland.nl
Op de vroege ochtend zoek ik inspiratie in lichtval op gebouwen en plekken in delen van de stad waar ik niet elke week kom; trekkend via de pont naar "de overkant van het Oosterdokseiland" om de nieuwbouw dáár eens van een andere kant te laten zien, laat ik de gelegenheid niet ongebruikt mijn fietstocht voort te zetten naar de Oranjesluizen om dan via de brug en Oost terug te keren naar huis. Op het Zeeburgereiland, op de dijk aan de westkant, zag ik een turquoise-geschilderd schuilhuisje staan, dat me vertederde. De foto hiervan is voor mij de topper van de dag.
Zomaar een hele week prachtig weer, daar leef je van op. Op eerste Pinksterdag veel vrolijke mensen aan het water langs de Weesperzijde. En er ìn: zó schoon is het water van de Amstel toch maar weer geworden !
Gallery Waterlooplein werd aan het eind van de marktdag geopend. Een drankje, een hapje, toespraak van Boudewijn Oranje en een wandeling met de fotograaf langs de boxen completeerden deze gebeurtenis. Een fotoreportage van Sjaak van der Leden
10 mei 2012: opening GALLERY WATERLOOPLEIN AMSTERDAM |
door de weersomslag een superdag
30 april 2012 in de Koningsstraat, Amsterdam
De lente is begonnen; de treurwilg bij de Melkweg kleurt, aarzelend, groen
Dat Amsterdam diep in december er zo kan uitzien is een bewijs dat we
nog steeds in een "Magic City" wonen
op linnen, afm.: 30 x 38 cm
Ik schilder al heel lang mandala's op mijn manier. In India en Nepal, de bakermat van de mandala, heb ik er heel wat
gezien in 2008, maar dankzij Gyanendra Tripathi heb ik nu ook originele handgeschilderde klassieke mandala's
in mijn atelier in Amsterdam.
Een mandala is van origine "een grafische, geometrische verbeelding van de kosmos, die de ordening en harmonie van
een verlichte geest weergeeft".
"Manda" betekent essentie/wezen/kern en "La" houder/omvatter.
Het ontwerp is symmetrisch, gebaseerd op cirkels en vierkanten, met een middelpunt. In het Tantrisch Boeddhisme
worden mandala's gebruikt voor meditatie en als middel om dichter bij het "AL" te geraken.
Daarom zie je ze vaak op de wanden van Boeddha-tempels en in boeddhisten-kloosters
detail van bovenstaande handgeschilderde Mandala
Op de opening van m’n expositie liep het volledig vol:
Gyanendra Tripathi hield een (ont)roerende openingsspeech. Zie het You Tube filmpje op de "exposities" pagina.
De ambiance daarna was bijzonder levendig. 6 schilderijen en een afdruk van een oude tekening werden verkocht
en 2 schilderijen verhuurd. Ook op de expo-pagina een link naar de fotoreportage van de expositie.
Het laatst voltooide werk Patagonia werd als topstuk aangemerkt, zij het dat dit schilderij nog geen koper vond.
"Patagonia" 2011, linnen op spieraam, 100 x 75 cm.
De voorbereidingen voor m’n expositie lopen voorspoedig:
Deze week kreeg beoogd "openaar" Gyanendra Tripathi
z’n visum voor Nederland.
De mailing met de uitnodiging ging de deur uit.
De laatste penseelstreken aan
3 schilderijen worden komende week uitgevoerd,
waarna ik het nog inlijsten van 6 schilderijen kan gaan uitvoeren.
Van 5 tot 7 augustus 2011 vond in Wünschendorf, Duitsland, een muziek- en kunstfestival plaats in en rond de logementboerderij Fuchsmühle. Het festival ontleent zijn naam aan de enorme collectie DDR-porcelein die de Nederlandse eigenaars Alex en Huub daar verzameld hadden. Alle Tassen im Schrank is ook een uitdrukking die zoiets betekent als: alles op een rijtje hebben; niet gek zijn. Ik was uitgenodigd om daar wat werk te laten zien én daar zelf ook te gaan werken aan een schilderij. Het schilderen gebeurde in een ter beschikking gesteld hutje in het "Künstlerdorf" op het festivalterrein. Op een laptop toonde ik daar werk, geschilderd in de periode 1959 tot 2008. Ik had ook mijn foto-camera bij me om een soort reportage van het festival te maken. Die twee dingen combineerde ik.
De reportage is te zien via de link met het Picasa-album dat ik samenstelde. Hieronder.
Alle Tassen Im Schrank Festival in the Fuchsmühle 2011 |
een lichtobject in het onderaards labyrint in de binnenstad van Gera;
expositie in het kader van de Höhler Biennale Gera 2011 "UNTERWELT"
installatie in het onderaards labyrint in de binnenstad van Gera; werk van Bettina Schünemann: "Relation"
een Ruimte - Klank - Licht - installatie van Matthias van Hintzenstern en Angelika Kühn
"PILZBEFALL" werk van beeldhouwer Helmut Massenkeil
ruim 40 zelfbouwers hielden Open Huis, hier in één ervan
Binnen de vaste maten van de bouwkavel kan de invulling totaal verschillend zijn
vide in het hart van een met tradiotioneel-Afrikaanse leemwandbouw opgetrokken woning
Exterieur van het leemwand-huis tussen de meer naar nederlandse traditie opgetrokken huizen
Open training Ajax op "de Toekomst" met Amsterdam ZuidOost op de achtergrond.
Amsterdam, bij de speelvijver in het Vondelpark.
Impressie van het Oosterdokseiland, gefotografeerd vanaf Oosterdoksdam richting Nemo © Sjaak van der Leden 2011
Directeur Ann Goldstein opent de expositie in de gerenoveerde oudbouw van het museum
In het trappenhuis op de eerste verdieping de complete installatie van Dan Flavin uit 1986
02-03-11 expositie Temporary 2 in het Stedelijk Museum |
Rotterdam, 1 februari 2011 © foto's: Sjaak van der Leden.